Hostiebakkerij in Kaapstad

Cape Town. Op 3 februari is de hostiebakkerij van de Nieuw-Apostolische Kerk in Kaapstad/Zuid-Afrika met de productie begonnen. In eerste instantie worden van hieruit de gemeenten in de gebiedskerken Cape en Zuidoost-Afrika van avondmaalhosties voorzien.

In iedere kerkdienst van de Nieuw-Apostolische Kerk wordt het Heilig Avondmaal gevierd. Lichaam en bloed van Jezus worden in de vorm van een gebakken hostie gegeven (zie www.nak.org/text/4-nl.html). Dit grijpt terug op een initiatief van Stamapostel Hermann Niehaus, die al in 1917 het geven van een hostie invoerde.

De hosties werden sinds die tijd gebakken in de hostiebakkerij in Bielefeld. De officiële homepage van de gebiedskerk Nordrhein-Westfalen heeft een interessante bijdrage over de geschiedenis van deze bijzondere installatie (zie www.nak.de/nrw/p_6_5.html).

Nu is er ook een hostiebakkerij in Kaapstad/Zuid-Afrika). Het tijdschrift "Unsere Familie" nr. 13 van 5 juni schrijft het volgende hierover:

"Op het Afrikaanse continent leven meer dan zeven miljoen leden van de Nieuw-Apostolische Kerk, daarvan meer dan vijf miljoen in de landen ten zuiden van de Sahara. Tot nu toe werden ze voorzien van avondmaalhosties, die in Bielefeld (Duitsland) geproduceerd worden. Districtsapostel Noel Barnes (Cape) had al enige tijd geleden met Districtsapostel Horst Ehlebracht (Nordrhein-Westfalen), die inmiddels ambtsrust is verleend, over de mogelijkheid gesproken ook in Zuid-Afrika hosties te laten bakken. Er volgden verdere gesprekken met de Stamapostel, die het voorstel toejuichte. Aan de ene kant worden arbeidsplaatsen voor broeders en zusters gecreëerd, aan de andere kant zijn de arbeids- en productiekosten in Zuid-Afrika lager en hoge vrachtkosten kunnen worden bespaard.

Geschikte ruimten waren snel gevonden: een gebouwencomplex, dat tot voor kort in Kaapstad werd gebruikt als meubelmakerij voor de orgelbouw (eigendom van de kerk). Daar begonnen in maart 2002 de omvangrijke verbouwings- en renovatiewerkzaamheden. Er werd vooral op een stofvrije werkomgeving gelet. Vanaf oktober 2002 installeerden broeders uit Duitsland, onder leiding van broeder Bernd Noelke uit Bielefeld, de benodigde machines zoals bakovens en productiemachines, droogruimtes en inpakmachines. Alle apparaten werden in Bielefeld intensief getest en gecontroleerd voor ze naar Zuid-Afrika verscheept werden. In Kaapstad leidde broeder Noelke bovendien de tien Zuid-Afrikaanse broeders en zusters op, die in de bakkerij werken.

Per dag kunnen in de nieuwe bakkerij ongeveer 240.000 hosties worden vervaardigd; per maand zullen ongeveer 4,7 miljoen hosties in Kaapstad worden gebakken om eerst de gemeenten in de werkgebieden van de Districtsapostelen Barnes (Cape) en Johann R. Kitching (Zuidoost-Afrika) te bevoorraden. In de toekomst zullen in Kaapstad ook hosties voor meer Afrikaanse landen kunnen worden geproduceerd. Daarvoor moet nog een bakmachine aangeschaft worden. Op dit moment verloopt de productie halfautomatisch; er wordt gestreefd naar een volautomatisch bedrijf."

Verder interessant NEWS uit de gebiedskerk Cape vindt u hier: www.naccape.org.za.

19 June 2003